SOMOSI KÖRNYEZET-NEVELÉSI KÖZPONT

Hasznos linkek

   

Támogatóink

Terület- és Településfejlesztési Operatív Program "SOMOSI ÉLETMÓD TANÖSVÉNY ÉS INTERAKTÍV FOGLALKOZTATÓ KIALAKÍTÁSA" című TOP-1.2.1-15-NG1-2016-00013 számú pályázat.

A projekt célja a helyi, térségi jelentőségű, turisztikai vonzerőt képező kulturális, épített, természeti örökség turisztikai hasznosítása, fejlesztése, melynek hatására felélénkül a helyi gazdaságos a foglalkoztatás növekszik. A fejlesztés eredményeképpen a turisták hosszabb időt tudnak eltölteni a településen, ezzel egy időben a szolgáltatások nyújtása során új munkahelyek jönnek létre. A projekt egy olyan „Életmód Tanösvény” kialakítását jelenti, amely kialakításának és programcsomagjainak köszönhetően lehetővé teszi az ide látogató vendégek számára, hogy megismerkedjenek a település életét megváltoztató trianoni döntéssel, és a módosításának körülményeivel és következményeivel, a XIX-XX. században a faluban élt Krepuska család történetével, ezáltal a térség történelmének egy jelentős korszakával, és ezzel párhuzamosan megismerjék a település, illetve a térség mai értékeit is. Az „Életmód Tanösvény” keretében a település központjában található Somosi Fogadó szomszédságában egy Látogatóközpont kialakítása valósul meg, amelyben helyet kap a Trianoni események, és a Krepuska család élettörténeti kiállítása, illetve az akkori kor néprajzát is bemutató interaktív „kiállító terem”, egy időszakos kiállításoknak is helyt adó közösségi tér, valamint a turisták fogadására alkalmas vendégtér és szociális helyiségek. A Látogatóközpont közelében,-a Dobó István utcában–kap majd helyet az az interaktív gazdaudvar, amely a Krepuska család és ezáltal a XIX-XX. századi gazdálkodás és a mai kor háztáji gazdálkodása közötti hasonlóságokat, illetve különbségeket is hivatott bemutatni.

  • Kedvezményezett neve: Somosi Környezetnevelési Központ, 3121 Somoskőújfalu, Köztársaság u. 22.
  • A fejlesztés az alábbi helyszíneken valósul meg:

1. Projekthelyszín:

Észak-Magyarországi régió, Nógrád megye, Salgótarjáni járás

3100 Salgótarján – Belterület, hrsz: 9877/1

 

2. Projekthelyszín:

Észak-Magyarországi régió, Nógrád megye, Salgótarjáni járás

3100 Salgótarján – Dobó István utca 103, hrsz: 10112

3100 Salgótarján – Belterület, hrsz: 10381/1

 

  • Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: 259 238 750 Ft
  • Támogatási mértéke: 100 %
  • Közreműködő szervezet neve, elérhetősége: Magyar Államkincstár Nógrád Megyei Igazgatósága, 3100 Salgótarján, Rákóczi út 15.
  • A Projekt megvalósítási időszakának kezdő időpontja: 2017 év 07 hó 01 nap.
  • A Projekt fizikai befejezésének tervezett napja: 2021 év 03 hó 31 nap.

Ökológiai lábnyom számítás!