SOMOSI KÖRNYEZET-NEVELÉSI KÖZPONT

Hasznos linkek

   

Támogatóink

Terület- és Településfejlesztési Operatív Program "SOMOSI ÉLETMÓD TANÖSVÉNY ÉS INTERAKTÍV FOGLALKOZTATÓ KIALAKÍTÁSA" című TOP-1.2.1-15-NG1-2016-00013 számú pályázat.

A projekt célja a helyi, térségi jelentőségű, turisztikai vonzerőt képező kulturális, épített, természeti örökség turisztikai hasznosítása, fejlesztése, melynek hatására felélénkül a helyi gazdaságos a foglalkoztatás növekszik. A fejlesztés eredményeképpen a turisták hosszabb időt tudnak eltölteni a településen, ezzel egy időben a szolgáltatások nyújtása során új munkahelyek jönnek létre. A projekt egy olyan „Életmód Tanösvény” kialakítását jelenti, amely kialakításának és programcsomagjainak köszönhetően lehetővé teszi az ide látogató vendégek számára, hogy megismerkedjenek a település életét megváltoztató trianoni döntéssel, és a módosításának körülményeivel és következményeivel, a XIX-XX. században a faluban élt Krepuska család történetével, ezáltal a térség történelmének egy jelentős korszakával, és ezzel párhuzamosan megismerjék a település, illetve a térség mai értékeit is. Az „Életmód Tanösvény” keretében a település központjában található Somosi Fogadó szomszédságában egy Látogatóközpont kialakítása valósul meg, amelyben helyet kap a Trianoni események, és a Krepuska család élettörténeti kiállítása, illetve az akkori kor néprajzát is bemutató interaktív „kiállító terem”, egy időszakos kiállításoknak is helyt adó közösségi tér, valamint a turisták fogadására alkalmas vendégtér és szociális helyiségek. A Látogatóközpont közelében,-a Dobó István utcában–kap majd helyet az az interaktív gazdaudvar, amely a Krepuska család és ezáltal a XIX-XX. századi gazdálkodás és a mai kor háztáji gazdálkodása közötti hasonlóságokat, illetve különbségeket is hivatott bemutatni.

  • Kedvezményezett neve: Somosi Környezetnevelési Központ, 3121 Somoskőújfalu, Köztársaság u. 22.
  • A fejlesztés az alábbi helyszíneken valósul meg:

1. Projekthelyszín:

Észak-Magyarországi régió, Nógrád megye, Salgótarjáni járás

3100 Salgótarján – Belterület, hrsz: 9877/1

 

2. Projekthelyszín:

Észak-Magyarországi régió, Nógrád megye, Salgótarjáni járás

3100 Salgótarján – Dobó István utca 103, hrsz: 10112

3100 Salgótarján – Belterület, hrsz: 10381/1

 

  • Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: 259 238 750 Ft
  • Támogatási mértéke: 100 %
  • Közreműködő szervezet neve, elérhetősége: Magyar Államkincstár Nógrád Megyei Igazgatósága, 3100 Salgótarján, Rákóczi út 15.
  • A Projekt megvalósítási időszakának kezdő időpontja: 2017 év 07 hó 01 nap.
  • A Projekt fizikai befejezésének tervezett napja: 2021 év 03 hó 31 nap.

Tisztelt látogatónk!

A Somosi Környezetnevelési Központ 2009-ben alakult egyesület. Legfontosabb célja a fenntartható életmódra való nevelés támogatása. Ennek érdekében foglalkozunk többek között környezeti tanácsadással, erdei óvoda és erdei iskola programok lebonyolításával, továbbképzések szervezésével és lebonyolításával.
Munkánk során főleg Somoskőújfalu környékére összpontosítunk, de egyes programjaink kiterjednek az egész Kárpát-medencére.

Ökológiai lábnyom számítás!